Medicul de familie poate să invalideze un permis de conducere? Ce stabilește legea

Autor: Radu Țuțulan 15 oct. 2024 Știri auto
Medicul de familie poate să invalideze un permis de conducere? Ce stabilește legea

Sunt mai multe categorii de afecțiuni medicale din cauza cărora un șofer își poate pierde dreptul de a conduce. Dar, conform legii, medicul de familie poate să invalideze un permis de conducere sau e nevoie de confirmarea unui specialist?

Legea circulației stabilește mai multe afecțiuni care pot duce la anularea permisului de conducere.

În cazul în care la un șofer se constată probleme motorii, neuronale sau psihice, acesta ar putea rămâne fără permis auto.

Aviz medical pentru dobândirea permisului auto

Pentru a dobândi permisul de conducere sau a-și reînnoi dreptul de a șofa, orice persoană trebuie să efectueze mai multe controale medicale de specialitate:

  • medicină internă;
  • pneumologie;
  • ortopedie și traumatologie;
  • neurologie;
  • psihiatrie;
  • ORL;
  • oftalmologie.

În urma acestor investigații, medicii specialiști vor stabili dacă respectiva persoană e aptă, sau nu, pentru a conduce un autovehicul. De asemenea, este nevoie și de o adeverință de la medicul de familie din care să rezulte că solicitantul nu suferă de boli cronice.

Dacă unul dintre specialiști consideră că persoana nu e aptă pentru a conduce, solicitantul nu va avea dreptul de a obține sau a prelungi permisul auto.

Medicul de familie poate să invalideze un permis de conducere?

În momentul în care un medic, indiferent de specialitatea pe care o are, consideră că un pacient nu e apă să conducă mașina, are posibilitatea de a sesiza poliția.

De asemenea, o lege adoptată anul acesta obligă medicii să sesizeze Poliția când au suspiciunea că un șofer are tulburări de natură psihologică.

Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică”, se precizează în legea 195/2002.

Așadar, orice medic, inclusiv doctorul de familie, poate cere o evaluare psihologică independentă a unui șofer.

Șoferul va fi notificat cu privire la această sesizare și va avea la dispoziție 3 zile pentru a efectua evaluarea. Iar rezultatul evaluării va fi transmis atât medicului care a efectuat sesizarea, cât și Poliției.

Dacă în urma evaluării se constată că persoana este aptă să conducă o mașină, poate rămâne în posesia permisului. Însă, dacă nu mai este aptă din punct de vedere fizic sau mental să conducă un vehicul, Poliția va anula dreptul de conducere a unei mașini.

Așadar, medicul de familie nu poate să invalideze un permis de conducere. Însă, poate solicita un control de specialitate. Și numai dacă un expert va confirma existența respectivei afecțiuni, Poliția are posibilitatea de a anula permisul de conducere.

Ca urmare a problemelor medicale, în anul 2022, de exemplu, au fost retrase peste 1.180 de permise de conducere, la nivel național.

Permisul trebuie predat în 3 zile

Dacă se constată că șoferul este inapt să conducă un autovehicul, Poliția trebuie notificată în cel mult 24 de ore.

Rezultatul evaluării psihologice, prin care titularul de permis de conducere este declarat inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, se comunică de către psihologul care a efectuat-o, în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării, poliției rutiere în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, medicului trimițător, precum și titularului de permis de conducere declarat inapt psihologic. În cazul în care titularul este declarat apt psihologic, psihologul comunică rezultatul evaluării către medicul trimițător, în termen de 15 zile de la constatare”, se mai arată în noua lege.

În cazul în care medicul care a sesizat necesitatea efectuării evaluării psihologice a șoferului nu primește rezultatul examenului, în termen de 30 de zile, atunci va fi obligat să notifice poliția cu privire la pacientul său. Astfel, va transmite atât datele de identificare ale șoferului, cât și suspiciunea pe care o are privind starea de sănătate mentală a acestuia.

Apoi, dacă șoferul nu va prezenta personal autorităților dovada efectuării examenului psihologic, Poliția dispune retragerea dreptului de a mai conduce. Iar conducătorul auto va fi obligat să predea permisul auto în cel mult 3 zile de la data comunicării deciziei de retragere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.emvato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide